Cum sa alegi corect o pompa de apa?

cum-sa-alegi-corect-o-pompa-de-apa

cum-sa-alegi-corect-o-pompa-de-apaAceasta intrebare este solicitata de multi detinatori de vile, case de locuit sau gradinari si alte persoane interesate de acest subiect. Prin acest articol, ne vom stradui sa va raspundem la cele mai frecvente intrebari: “Cum sa alegi corect o pompa de apa? Cum sa alegi corect o motopompa?”

Mai intai de toate, sa definim ce este motopompa:

Motopompa – este un dispozitiv de pompare a apei cu un motor de combustie interna (ICE) care poate fi benzina ori motorina. Motopompa poate fi atribuita categoriei de unelte alimentate cu benzina.

Caracteristicile distinctive ale pompelor cu motor fata de pompele electrice sunt mobilitatea si performanta ridicata. De regula pompele de apa sunt utilizate pentru alimentarea cu apa a unei case de tara (cabana), pentru irigarea terenurilor, pentru lucrari de drenere, pentru pomparea licidelor, pentru uscarea rezervoarelor naturale si ale celor artificiale, pentru stingerea incendiilor. Astfel, pentru diferite scopuri exista diferite dipuri de pompe: pompa pentru apa curata, pompa apa murdara cu tocator, pompa submersibila cu tocator etc.

Pentru a alege o pompa de apa, care sa corespunda cerintelor voastre, trebuie sa va ghidati de caracteristicile si dimensiunile aparatului si de sarcinile care le-ati stabilit pentru un anumit scop.

Structura pompelor cu motor

Pompa de apa consta din trei componente principale: cadrul ,motorul si partea de pompare.

Cadrul (rama) pompei de apa reprezinta o constructie metalica pe care sunt montate motorul si portiunea de pompare a unitatii.

In calitate de motor sunt folosite motoarele cu combustie interna pe benzina ori motorina.
Partea de pompare formata din rotor si cohlee ce serveste direct pentru pomparea apei- principala functie a oricarei pompe cu motor.

Vezi si:  Mango, o excelenta sursa de vitamina C

Tipurile de pompe cu motor

In functie de tipul de motor este obisnuit sa se distinga doua tipuri de pompe de apa:

  • Pompa cu motor pe benzina
  • Pompe cu motor diesel

In functie de structura partii de pompare , se evidentiaza urmatoarele pompe cu motor:

  • Centrifugiale (cu rotor deschis)
  • Cu diafragma (membrana)

Utilizarea altor tipuri de pompe depinde de calitatea si compozitia materiilor prime pompate.
Pompele cu diafragma sunt utilizate in mod obisnuit la pomparea lichidelor cu o inalta densitate: continutul canalelor de scurgere, deseuri omogene cu continut scazut de apa, continutul mizeriei(murdariei) din fose.

Proprietarii de case la sol ori cei ai cabanelor la sigur au nevoie de o asemenea pompa. Or utillizarea pompei de apa faciliteaza cu mult intretinerea si curatenia gospodariei. Nu uitati: atunci cand doriti sa achizitionati un asemenea dispozitiv, ar fi bine sa va consultati cu menengerul de vanzari .Acesta va poate oferi informatie utila care va va fi de ajutor in alegerea dispozitivului pe care doriti sa-l procurati.

Si nu in ultimul rand, pentru ca pompa de apa sa deserveasca gospodaria pe termen lung, este esential ca aceasta sa fie montata corect ai utilizata conform instructiunilor. De asemenea, verificarile constante vor face ca echipamentul sa nu dea rateuri.

Tinand cont de aceste recomandari pe care vi le-am pus la dispozitie, dvs. decideti ce fel de pompa este buna pentru gradina, casa sau cabana.