Oare prea multa iubire “omoara” iubirea?
Oare chiar putem uneori sa iubim prea mult pe cineva? Iata o interbare pe care toata lumea si-o pune la un moment dat.
Ideea sufletului pereche este cu siguranta una romantica, dar oare este ea realista? Totul depinde de ceea ce intelegem prin suflet pereche. Pentru foarte multi oameni, ideea ca nu exista decat o singura persoana in lume care sa li se potriveasca sau care sa le corespunda, chiar nu are sens.
Sa credem intr-o persoana destinata, poate ruina unei relatii? Cu siguranta ca este un factor limitativ. Nu suntem foarte « dotati » pentru a determina ceea ce iubim la un partener.
Si daca suntem convinsi de faptul ca am gasit persoana care ne este destinata, este oare un avantaj sau un handicap? Asta depinde. Cei care sunt inclinati sa creada in destin si care sunt convinsi ca sunt in relatie cu persoana potrivita vor fi foarte satisfacuti si fideli. Increderea va permite iertarea partenerului, va atenua defectele si va evidentia calitatile. Dar daca relatia devine conflictuala, aceste persoane ar putea sa vada in asta un semn si sa inceapa sa fuga.
De unde vine ideea de suflet pereche? Nu dateaza chiar de ieri, daca ar fi sa ne gandim la Adam si la Eva sau la ideea de cuplu perfect prezenta si la Shakespeare. Dar ideea aceasta de iubire unica a fost impamantanita si de mijloacele mass media sau de anumite culturi.
Dar nu ar trebui sa cadem intr-o iubire excesiva si sa devenim dependenti de cei de langa noi. In cazul acestui tip de iubire dominanta este suferinta si nu iubirea. Dar este posibil sa schimbam acest tip de comportament, recunoscand faptul ca ceea ce simtim nu se datoreaza iubirii, ci fricii. In plus, trebuie sa isi dea seama de raspunsul la aceasta intebare- iubesti persoana de langa tine sau vrei sa aiba nevoie de tine?