Tehnici de plantare necorespunzătoare: păreri de la Gradinamax

image001

image001Te-ai straduit sa iti pui la punct o grădină de legume, dar rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor? Te simți descurajat(ă) de faptul că recolta a fost mică și plantele slab dezvoltate? Ai nevoie de păreri avizate despre Grădinamax, pentru a putea alege soiurile potrivite de plante pentru grădină? Adevărul este că poți crești aproape orice fel de plantă în grădină, dacă ai condiții bune de creștere. În cazul în care grădina ta nu s-a dezvoltat așa cum ai sperat, atunci trebuie să te uiți la mai mulți factori ce au putut împiedica creșterea acestora.

De ce merită să vezi care sunt motivele unei recolte slabe? Astfel de informații te vor ajuta să te pregătești mai bine pentru sezonul următor. Faptul că nu ai avut legume mari și frumoase nu înseamnă că nu te pricepi. Poate că există anumite lipsuri sau au existat factori ce nu depinde de tine sau pot fi controlați. Ca în orice altă activitate, și în grădinărit pot apărea diverse situații care să îți strice planurile. Iar când știi despre ce e vorba, poți lua măsuri pentru a remedia problema apărută.

Mai jos găsești o listă cu cele mai frecvente motive ce duc la o recoltă slabă sau plante subdezvoltate. Învață despre ele și asigură-ți succesul pentru anul următor:

·        Soarele

Au plantele din grădină parte de suficient soare peste zi? Pentru a se dezvolta corect și armonios, plantele de grădină au nevoie de 8 ore de soare pe zi, cel puțin. Dacă ai plante firave, ce nu par a crește foarte bine, lipsa soarelui poate cauza toate astea. Pentru a rezolva problema, va trebui să muți grădina într-o locație cu mai mult soare. Dacă nu este posibil așa ceva, este bine să îți concentrezi efortul pe cultivarea plantelor ce nu necesită prea mult soare.

Vezi si:  Djokovic nu crede in vaccinarea impotriva coronavirusului

Legumele ce apreciază cel mai mult soarele și vremea caldă sunt roșiile, ardeii, vinetele și pepenii. Pentru a crește și produce fructe au nevoie de soare direct cât de mult posibil pe parcursul unei zile. De aceea acest tip de plante nu vor fi potrivite pentru grădini ce sunt parțial umbrite. În aceste grădini pot, mai degrabă, crește plante precum morcovii, sfecla, spanacul, salata și alte plante cu frunze verzi.

·        Solul

Pe lângă soare, solul este al doilea cel mai important factor în creșterea unor plante de grădină sănătoase. Chiar dacă există suficient soare pentru dezvoltarea optimă a plantelor, lipsa nutrienților din sol poate cauza probleme semnificative. De aceea, majoritatea grădinarilor au aflat că pot beneficia de o serie de avantaje dacă adaugă fertilizanți în grădină înainte de a întemeia o cultură. Chiar dacă ai adus sol din altă parte, pentru plantele din grădină, este posibil ca acesta să nu fie atât de sănătos pe cât ar trebui.

În acest caz, ar trebui să achiziționezi îngrășământ din magazinele de grădinărit și să îl aplici în grădină pentru a vedea dacă se produce vreo schimbare. Desigur, fiind vorba de plante ce produc legume, ar fi indicat să mergi pe un îngrășământ organic, nu chimic.

·        Vremea

Nu e un secret că vremea este, în ultima perioadă, destul de impredictibilă. Anumite modele climatice pot face plantele din grădină să se comporte mai ciudat. De exemplu, diferențele cauzate de temperaturile scăzute de peste noapte și cele ridicate din timpul zilei pot face plantele de roșii sau ardei să-și scuture florile. Dacă o astfel de vreme are loc mai tot timpul în perioada în care aceste plante înfloresc, se prea poate ca în final să primești mai puțin decât te-ai așteptat.

Vezi si:  Ce inseamna GRNX la anvelope?

Dacă vremea a fost destul de caldă, fără nici un fel de precipitații, unele plante ar putea fi stresate din cauza asta. În aceste situații, asigură-te că plantele din grădină au parte de 2-3 centimetri de apă pe săptămână. Cantitatea ar trebui să fie mai mare dacă este vorba de sol nisipos. De asemenea, mulcirea solului ajută în astfel de cazuri, menținând umiditatea la nivelul solului.

·        Varietatea legumelor

Varietatea fiecărei legume pe care alegi să o cultivi în grădină contează mult de asemenea. Alegerea unui soi care crește bine în condițiile climatice din zona ta este important pentru asigurarea succesului. Dacă ai crescut același soi de plantă an după an, fără a avea rezultate prea bune, poate este timpul să încerci un alt soi.

Cum îți dai seama ce soiuri ar fi potrivite pentru grădina ta? În piețele locale, spre exemplu, se pot găsi soiuri autohtone, crescute de fermieri din aceeași zonă cu tine. Sau, dacă dorești semințe de plante deosebite, poți arunca un ochi peste oferta Grădinamax. Fiecare soi vine însoțit cu recomandări și sunt specificate caracteristicile plantei. Astfel, îți va fi ușor să determini ce soi se va potrivi cel mai bine la tine în grădină.

·        Apa

Dacă grădina ta seamănă cu o mlaștină, unde apa stă la suprafață perioade îndelungate, sau obișnuiești să uzi grădina foarte des, atunci condițiile nu vor fi foarte prietenoase pentru plante. Majoritatea legumelor de grădină apreciază puțină uscăciune între udări. Iar anumite plante, precum roșiile și dovleceii nu apreciază solul îmbibat cu apă. De asemenea, atunci când uzi, încearcă să o faci la rădăcina plantei, și nu pe frunze, pentru a evita apariția bolilor.

Vezi si:  In sala de judecata: cine ce face?

·        Insectele și bolile

Prezența insectelor dăunătoare și a bolilor se resimte cel mai mult pe perioada verii. De exemplu, dacă plantele de castraveți se usucă și salata are multe găuri, se prea poate ca anumite insecte să cauzeze așa ceva. În acest caz, încearcă să afli cât mai multă informație despre dăunătorii și bolile plantei, pentru a le identifica mai ușor. Nu este recomandat să se aplice pesticide în grădină, din moment ce acestea afectează atât dăunătorii, cât și insectele benefice. Mai degrabă, invită insectele benefice în grădina ta, prin crearea unor condiții optime, și vor lucra ele pentru tine.

image002

Acum că știi cum să evaluezi starea grădinii tale, mai trebui să decizi ce plante dorești să plantezi în sezonul următor. Iar referitor la Grădinamax păreri, noi credem că oferta este mai mult decât generoasă, detaliile legate de plante sunt foarte informative, iar serviciile de calitate. În rest, ține de tine și de Mama Natură, pentru ca grădina să se dezvolte așa cum trebuie.