Tristetea- cum se poate diferentia de depresie?
Cum se poate face diferenta intre o simpla stare de tristete si o veritabila depresie? Vei afla in cele ce urmeaza.
Tristetea reprezinta o emotie care nu este deloc anormala. O durere in dragoste, decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca… toate aceste situatii au un punct in comun- tristetea pe care o pot provoca.
Tristetea este insa un sentiment normal la oameni. Contribuie la ajustarea sau la formarea noastra in mediul din jur si participa la echlibrul starii de dispozitie.
Sentimentul de tristete se poate manifesta sub diferite forme- plans incontrolabil, o stare de dispozitie proasta, inchidere in sine, pierderea apetitului… tristetea poate dura cateva ore sau se poate intinde pe mai multe zile. Nu este anormal, e uman.
Dar ce diferentiaza tristetea de depresie este capacitatea de a modula emotiile. O persoana care resimte tristete va fi totusi capabila sa aprecieze un moment petrecut cu cei apropiati. Va fi capabil sa zambeasca sincer in fata unui film amuzant si va simti bucurie la evocarea unor amintiri placute. Pe scurt, va fi capabila sa simta si altceva in afara de tristete, chiar daca aceasta emotie ramane una dominanta.
Depresia nu este o boala rara, ci incepe sa fie din ce in ce mai frecventa. Poate sa apara la orice varsta, dar cel mai des apare intre varstel de 20-30 de ani si dupa 55 de ani, la femei mai ales.
O persoana care sufera de depresie nu este capabila sa isi moduleze emotiile. Nu va putea resimti deci decat tristete. Lucrurile care ii faceau placere mai inainte, acum nu ii mai aduc nicio satisfactie sau nicio bucurie. Nu isi poate schimba nicicum ideile.
Depresia este deci o patologie care cosnsta intr-o disfunctie de la nivelul creierului. Persoana este, cu alte cuvinte, blocata pe modul « tristete ».