Cum sa intri la facultate fara sa iei BAC-ul?

Citeam zilele astea prin presa ca un anumit grup de parlamentari au propus in parlament un proiect de lege prin care si cei care nu au luat BAC-ul anul acesta sa se poate inscrie la facultate.

Absolventii de liceu ce au obtinut o diploma de absolvire, si su media de absolvire de peste nota 7, dar care totsi nu au promovat examenul de Bacalaureat, daca ar trece acest proiect de lege ar avea dreptul sa urmeze cursurile unei universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, sub forma unui an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat.

Astfel daca cei care termina anul pregatitor si care in anul urmator promoveaza si examenul de bacalaureat resstant ar putea beneficia de echivalarea totala sau partiala a materiilor studiate in anul I al programului de licenta, fiind astfel admisi la facutlate direct in anul II si pot continua studiile, in conditiile stabilite de senatul universitatii.

Aceasta lege mi se pare o mizerie uriasa, in care se vad de fapt interesele financiare uriase din universitati. Datorita faptului ca 100.000 de absolventi de liceu nu au reusit sa ia examentul de bacalaureat, numarul de potentiali studenti a scazut semnificativ, iar universitatile particulare care si au probabil un anumit “lipici” la unii parlamentari ar pierde multi bani. De fapt nu ar pierde ci nu ar mai castiga acei bani.

Ce s-ar intampla daca legea ar fi aprobata? Ar fi in primul rand nedreapta pentru acei elevi care au muncit si au luat bac-ul, ei ar trebui sa concureze din nou la universitati pe locurile bune cu acei elevi puturosi, apoi cand termina facultatea ar concura la fel pe locurile de munca pentru absolventii de studii superioare tot cu acei elevi lenesi care nu au fost capabil sa ia bac-ul

Vezi si:  Obiceiuri de seara care pot fi periculoase pentru sanatate

Apoi ar scadea foarte mult valoarea diplomelor de licenta eliberate de universitatile din Romania, am risca ca acestea sa numai fie recunoscute in strainatate, si asta in dauna celor care au invatat si au muncit din greu ca sa la obtina.

Si mai sunt si multe alte probleme ce pot aparea in urma intrarii la facultate fara ca studentul sa fi absolvit bacalaureatul.