curiozitati bitcoin

curiozitati bitcoinDespre Bitcoin se spun si se scriu multe, insa azi am decis sa va arat o fata mai putin cunoscuta si, spun eu, o parte care face din aceasta moneda un lucru mai palpabil si care o aduce mai aproape de oameni.

Am adunat in aceasta mica lista o serie de lucruri interesante despre bitcoin, lucruri mai putin cunoscute.

1. Desi nu este singura moneda digitala criptata, Bitcoin este prima valuta de acest fel lansata in lume si detine de atunci suprematia in domeniu. Exista numeroase alte monede electronice, insa niciuna nu a ajuns la succesul si puterea bitcoinilor

2. Nu se stie nici astazi cine este inventatorul Bitcoin. In 2009 o persoana ce s-a prezentat sub numele de Satoshi Nakamoto a lansat primele informatii despre Bitcoin. De atunci pana in prezent el nu si-a aratat adevarata fata si, mai mult decat atat, s-a retras la scurt timp din proiect, disparand aproape total. Au fost emise mai multe ipoteze si chiar a existat o persoana care a afirmat ca el se afla in spatele pseudonimului, insa nu a mai oferit dovezile care sa ii sustina spusele. Nu se cunoaste nici macar originea acestuia (desi numele este de origine japoneza, dovezile arata ca ar fi mai degraba de pe continentul american).

3. Numarul de monede Bitcoin este limitat. In total vor fi generate aproape 21 de milioane de unitati, procesul terminand-se undeva in anul 2040. Monezile sunt generate in mod automat de catre reteaua Bitcoin pe baza unui algoritm matematic foarte complex. Initial au fost create milioane de bitcoini pe parcursul a 2-3 ani, pentru ca apoi ritmul sa scada intr-un mod previzibil si prestabilit, pentru ca, intr-un final, sa fie stopat.

Vezi si:  Muzica clasica vs. Ritmuri contemporane

4. Prima tranzactie efectuata vreodata cu Bitcoin a fost la data de 12 ianuarie 2009 si a fost reprezentata de un test facut de Satochi insusi, care a transferat 10 BTC catre un asociat cu care lucra. Se pare ca acesta, pe nume Harold Thomas Finney, nu i-a inapoiat niciodata acesti bani

5. Satochi este si omul care detine cea mai mare cantitate de bitcoini. Se pare ca suma este de aproximativ un milion de monede si este distribuita in mai multe portofele digitale

6. Cea mai mare suma de bitcoini detinuta intr-un singur e-wallet s-a aflat in posesia FBI, care a confiscat peste 150 de mii de bitcoini in urma unei anchete. The Silk Road era o retea specializata in traficul cu droguri si nu numai, care insa a fost destructurata de agentii federali. Gurile rele afirma insa ca FBI-ul a confiscat numai 20% din banii (in bitcoini) pe care Ross Ulbricht i-ar fi detinut.

7. Moneda este acceptata ca mijloc de plata de mari corporatii mondiale. Astfel Microsoft a introdus de mai mult timp posibilitatea de a plati pe site-ul lor oficial cu ajutorul bitcoinilor diferitele produse soft ce se pot descarca. Dell este doar unul dintre marii producatori de hardware ce accepta BTC.

8. Nimeni nu controleaza reteaua si moneda Bitcoin. Moneda nu este emisa de un stat sau autoritate, astfel ca nimeni nu o poate controla sau manipula. Tocmai aceasta idee a stat la baza aparitiei Bitcoin.