
In aceasta perioada marcata de criza sanitara este foarte probabil ca o persoana apropiata noua sa isi piarda viata. In acest articol iti vom spune cum poti trece peste o astfel de trauma mai usor.
Doliul in timpul carantinei este o realitate din ce in ce mai prezenta in mai multe case din Romania. In lumea intreaga, coronavirus a provocat decesul a peste 200 000 de persoane si cifrele continua sa creasca pe zi ce trece. Cel putin pana cand se gaseste un tratament cu adevarat eficient si lumea incepe sa se vaccineze in masa.
In Europa si in America de Nord, coronavirus a provocat cele mai multe decese. La aceste pierderi se adauga cele datorate unor alte boli, mortile datorate varstei inaintate, unei patologii anterioare sau decese datorate altor cauze.
Moartea unei persoane dragi este o situatie a vietii cu care din pacate trebuie sa ne obisnuim si pe care trebuie sa o acceptam. Este un moment de fragilitate in care simtim sufletul nostru este rupt in bucati. In situatia actuala, nu putem sa ne bazam pe altii ca ne ajuta sa mai atenuam durerea din cauza numeroaselor restrictii impuse de autoritati. Doliul in timpul carantinei poate fi afectat din cateva puncte de vedere:
– Nivelul de stres poate creste in mod considerabil deoarece izolarea face aceasta situatie mult mai greu de gestionat;
– Emotiile pot fi extrem de intense din cauza stresului si din cauza izolarii;
– Acceptarea realitatii este complicata;
Diferenta actuala este ca nu putem sa ne luam ramas bun asa cum trebuie de la persoana care a plecat dintre noi. Unii din pacientii care si-au pierdut viata au reusit sa vorbeasca pentru ultima data cu cei dragi la telefon sau prin videoconferinta dar acest lucru nu este intotdeauna posibil.
Nu ai voie sa stai in spital alaturi de persoana iubita, la inmormantare sunt admise un numar maxim de persoane…este important ca in aceasta perioada sa fim puternici si sa nu ne lasam coplesiti de durere.