Lancia Ypsilon cu umbreluta galbena

Mă tot gândesc să scriu ceva despre Ypsilon. Pentru Iulia, care e o draguţă şi ne acceptă cu tot felul de scheme de returnare a maşinii (adică la ore imposibile, cand se poate), dar şi pentru Alex, căruia i-am promis că o să scriu. Şi, pentru că el are oricum mai mulţi vizitatori decât mine :D, ta da dam: I present you the (not so new) Lancia Ypsilon.

Tehnicalităţile sunt cam aşa: motor 1.3 MultiJet, Diesel, 105 CP.

The girlish stuff is yet to come. Momo design (despre care minunaţii mei colegi afirmă că este unul dintre cele mai urâte, bineînţeles că nu-s de acord), îţi permite parcarea oriunde există un ochi de asfalt, e sleek and comfortable şi e recomandat să faci un dealer fericit cumpărînd-o doar dacă nu eşti genul de piţi de mall. Părerea mea.

Pentru mine, Lancia Ypsilon a însemnat un test pe teren accidentat dus-întors la ţară şi câteva “curse de formula 1” prin Bucureşti. Asta pentru că mi-a permis o manevrabilitate maximă în condiţii de siguranţă. Cel puţin la nivel de senzaţie. Recunosc că, înainte de a scrie cele câteva rînduri, nu am avut curiozitatea să caut teste NCAP pe YouTube sau să citesc alte păreri. Cert e că, la nivel de senzaţii, Lancia Ypsilon e maşina pe care aş primi-o cu drag cadou (se aude? :D). Preţul e destul de prohibitiv dacă, repet, nu eşti genul de piţi devoratoare de centre comerciale de fiţe (pentru amatorii de credite/leasing, recomand, în continuare, VW Polo sau Golf).

Şi culmea, deşi la prima vedere părea o masinuţă exclusiv orăşenească, pe uliţele din satul cu pricina s-a comportat ca o doamnă. Suspensiile bune şi reacţia rapidă la direcţia impusă de gropile căt satul însuşi m-au făcut să-mi imaginez cum ar fi un drum la munte cu Lancia.

Vezi si:  Pai sa moara si capra vecinului

Demaraj bun, stabilitate onestă, suta destul de rapid (n-am cronometrat, sorry), confort interior cât să te facă să te simţi important. Parcări aproape perfecte (fetele ştiu de ce) graţie servodirecţiei dumnezeieşti. Şi pentru că ştiu că Iulia nu-mi citeşte blogul, tre’ să spun că am ieşit învingătoare din cursă. Care cursă? Cu oricine.

Menţiune: Experienţa nu prea mare la volan, lipsa de noţiuni tehnice şi mecanice aprofundate, precum şi faptul că sunt femeie, pun acest post sub semnul îndoielii. Trebuie să încerci o Ypsilon ca să-ţi dai seama cât de mult îţi place. Şi nu, scaunele nu arată ca nişte capace de WC, dragii mei colegi.

Încă ceva. Mă uitam aseară la Top Gear, o emisiune… nu, nu o emisiune, Emisiunea. Aia cu profesioniştii la capitolul auto. Şi cei mai simpatici. Şi mă gândeam că, dacă ar fi trebuit să transform Lancia astfel încât să poată pluti pe apă (asta era tema emisiunii respective), i-aş fi ataşat, pur şi simplu, o umbreluţă. Momo design, bineînţeles.