Sau despre de ce, uneori, nu te mai surprinde nimic.
Candva, obisnuiam sa rad zeflemitor atunci cand auzeam “De la oameni nu trebuie sa ai asteptari”. Nu ca as fi avut vreodata, dar voiam sa cred ca exista si exceptii.

M-am convins, si mi-a luat ceva cam mult timp, ca pana si matematica e o treaba mai cu suflet decat relatiile interumane. Da, da, stiu, ce trist. Not.

Nu oamenii de langa tine te fac cine esti. Iar daca se intampla asta, inseamna ca nu esti mare lucru daca te rezumi la a fi doar rezultatul actiunilor sau inactiunilor unor oameni.

Da, fireste, ei te pot influenta si, dupa cat de moale sau de tare e materialul tau, chestia asta te schimba sau nu. Dar lupta o dai, at the end of the day, cu tine.

OM, oameni, s.m. 1. Fiinta superioara, sociala, care se caracterizeaza prin gandire, inteligenta si limbaj articulat, iar din punct de vedere morfologic, prin pozitia verticala a corpului si structura piciorului adaptata la aceasta, mainile libere si apte de a efectua miscari fine si creierul deosebit de dezvoltat.

Gandire, inteligenta si limbaj articulat? In niste limite, checked. Pozitie verticala? Checked – nu punem la socoteala scolioza, cifoza si vertebra in plus – desi, cica, asta din urma e de bine. Structura piciorului adaptata? Checked. Maini libere si apte de miscari fine? Partial de acord, deci kinda checked. Despre creier nu vorbim, ca o parea onlineu’ nelimitat, da’ n-as vrea sa demonstrez contrariul.

Huh? Si gata? Ah, era sa uit: fiinta superioara, sociala.

Sociala as in what? As in berile cu diversi, as in socialul strans de la metrou, la ora de maxim trafic? Sau poate as in socialul ala, care nu-ti permite sa mergi in pijama la opera? Cumva conventia?

Vezi si:  Viata de Ducesa

Sincer, tura asta, l-as lasa pe Aristotel sa se odihneasca si i-as smulge doar o frantura de idee, fix aia in care omul e caracterizat de instinctul de comunitate.

Fie ca-i vorba despre un soc ori despre evitarea unor pumni fix in bot, instinctul de conservare poate naste monstri. Sau resemnare, izolare. Te poate face sa arzi stari, prin simpla lor omisiune. Cu fiecare pas cu care devii mai puternic, te insingurezi. Umila mea parere.

Si ma opresc aici, ca-i abia luni. «To be continued».