Steroizi – riscuri asociate

steroizi

steroiziUtilizarea steroizilor anabolizanti implica riscuri. Exista riscuri ce se pot rasfrange asupra corpului si sanatatii. Apoi steroizii pot influenta foarte mult psihicul si starea spirituala a utilizatorilor. Astfel, ei pot deveni paranoici, agresivi si violenti fara motiv. Nu este deloc neobisnuit ca utilizatorii de steroizi anabolizanti sa atace sau sa devina agresivi cu membrii familiei si cu prietenii.

Iata ce altceva pot face acesti steroizi:

– Daca sunteti tanar, steroizii anabolizanti va pot urati corpul si pot impiedica dezvoltarea armonioasa naturala. Pur si simplu puteti observa ca va opriti din crestere.

– Daca sunteti barbat, folosirea regulata a steroizilor anabolizanti pot duce la probleme de erectie, cresterea pieptului, sterilitate, caderea parului si aparitia acneei. De asemenea testiculele se pot mari.

– Daca sunteti femeie, puteti dezvolta o serie de caracteristici tip masculine – par pe fata, caderea parului, ingrosarea vocii, stafidirea sanilor, clitoris marit, risc de acnee, risc crescut de probleme menstruale.

– Steroizii pot crea de asemenea hipertensiune arteriala si pot creste riscul de imbolnavire si deces din cauza insuficientei hepatice, accidentului vascular cerebral. Se poate ajunge de fapt foarte usor la atac de cord.

– Utilizatorii obisnuiti pot descoperi ca incep sa aiba probleme cu somnul. Ei pot deveni paranoici si pot observa schimbari dramatice in starea de dispozitie. Violenta poate aparea alaturi de sentimente puternice de agresivitate.

– Injectarea oricarui medicament, inclusiv de steroizi, poate afecta venele si poate provoca ulcele si cangrena – mai ales daca injectarea se face cu ace murdare sau necorespunzator (fara sa se urmareasca injectarea conform tehnicilor medicale sigure). Impartirea acelor intre utilizatori, a seringilor si a altor lucruri legate de injectare, pot contribui la raspandirea virusului HIV, a hepatitei C si a altor infectii.

Vezi si:  Lucrurile pe care partenerul tau nu ar trebui sa te intrebe sau sa ti le ceara

Steroizii si legea

In SUA steroizii anabolizanti sunt medicamente de clasa C, adica se pot vinde doar de catre farmacisti cu prescriptie medicala. Este legal sa aveti sau sa importati steroizi doar daca sunt pentru uzul propriul. Importul si exportul steroizilor de uz personal se pot face doar personal, fara delegare – nu este permis exportul sau importul prin servicii postale, curier sau transport de mare.

Detinerea sau importul cu intentia de a furniza steroizi este ilegala si se poate solda cu inchisoare si amenda. Multe organizatii sportive au interzis utilizarea anumitor steroizi. Aceste organizatii efectueaza periodic teste pentru depistarea steroizilor interzisi in randul sportivilor. Daca cineva este testat pozitiv, atunci poate fi descalificat din competitiile sportive pentru o anumita perioda de timp sau chiar pentru toata viata.

Cum functioneaza steroizii anabolizanti?

Steroizi anabolizanti stimuleaza tesutul muscular sa creasca si sa se “inmulteasca” ca raspuns la un antrenament, imitand testosteronul produs in mod natural asupra organismului. Steroizii anabolizanti pot ramane in organism oriunde, de la cateva zile pana la aproximativ un an. Steroizii au devenit populari deoarece pot imbunatati rezistenta, forta si masa musculara. Cu toate acestea, cercetarile au demonstrat ca steroizii imbunatatesc abilitatile, agilitatea si performantele atletice.

Steroizii pot determina o multime de efecte adverse, despre care am vorbit mai sus. Chiar si asa, unii sportivi aleg sa le treaca cu privirea si sa apeleze la ele. De multe ori, cei care incep sa ia steroizi reusesc cu greu sa opreasca, mai ales atunci cand observa ca dintr-o data performantele lor sportive devin mai bune.

Vezi si:  Oare prea multa iubire “omoara” iubirea?